Not really Springtime, but almost… ->

“Ce simți când găsești un cuvânt românesc, fără traducere în engleză?”

Mândrie. Simt sentimente de mândrie față de România și de originalitatea sa culturală și sentimente de respect față de oamenii care au creat curente artistice și care și-au lăsat amprenta de cetățean în această țară. Din pură curiozitate, m-am așezat ieri în fața laptopului și am cautat pe Google Translate: “mărțișor”. Nimic… Am căutat în dicționarele online, în dicționarul meu de acasă, însă tot ce am găsit au fost fraze scurte care încercau să înglobeze în 2-5 cuvinte, o imagine de ansamblu, o explicitare a cuvântului pur-romanesc. Nu am găsit o frază preferată, perfectă sau măcar apropiată sensului cuvântului, iar dacă ar fi să sintetizez cele găsite ar suna cam așa:

Mărțișor =”A Romanian talisman in honour of March.”

Gândindu-mă profund la cât de agitată pare a fi industria mărțișoarelor, m-am întors la amintirile mele din copilărie, când mama îmi povestea despre mărțișor, despre cum a apărut el și ce era defapt, la începuturi…

“Mărțișorul a luat naștere în timpurile Daco-Tracice. El se oferea fetelor tinere iar ma apoi și femeilor în vârstă. Acestea primeau de la bărbați și băieți mici monede de argint, legate cu un fir împletit în 2, roșu cu alb. Mărțișorul reprezenta stric numele firului împletit, dar cu timpul acesta a fost considerat un întreg cu moneda de argint. Fetele păstrau la încheietura mâinii firul de mărțișor pe toată perioada lunii Martie, din data de 1 și până în ultima zi a lunii. Ziua era considerată ca fiind perioada de lumină, de la răsărit și până la apus. În concluzie, orice fir legat la încheietură după apunerea soarelui era considerat nul, la fel ca și în cazul dezlegării sale după apusul ultimei zile. După dezlegarea firului împletit de la mână, fetele îl legau de creanga unui copac înflorit, primul pe care l-au zărit în acea primăvară. Acest ritual avea sa le garanteze fericire (albul) și noroc în dragoste (roșul). Cât despre moneda de argint, se spune ca transmitea prosperitate familiei fetii. De moneda de argint, adolescentele achiziționau până în 8 Martie o bucățică de caș, pe care îl mâncau în aceeași zi, pentru a avea pielea albă și catifelată tot anul.”

…și-mi aduc aminte și acum ce concluzie a tras mama după povestioară: “vezi, mai demult toate fetele vroiau să fie cu pielea albă, acum însa, toate o vor neagră.” De aici am tras singură concluzia că nu m-aș fi potrivit acelor timpuri, din cauza pielii mele cafenii, dar cel puțin, mă potrivesc acum 😀

Curățenia de primăvară și-a făcut loc, forțat, și printre dulapurile mele și în garderoba mea, de unde și apariția valului din mijlocul camerei, val de lucruri nefolositoare, demult uitate prin ascunzișuri. Printre ele, o cutie albastră, de metal… Sub capac, o mulțime de mărțișoare frumoase, vechi, intacte sau dezmembrate, de când aveam 7 ani sau chiar de la liceu… Sunt o fire conservatoare și adaptabilă noilor tendințe, totodată, în mod egal și echilibrat. La capitolul mărțișoare, sunt conservatoare. Am un singur mărțișor preferat, un capricorn micuț de argint primit de la ai mei, acum mulți ani. De aici și preferința mea pentru flori în locul mărțișoarelor cu coșari (care simbolizează curățenia caselor după iarna grea) sau cu trifoi (care simbolizează noroc, dar eu nu cred în noroc ci în acceptarea și crearea oportunităților). E frumos deci, să oferi (dar și să primești), flori de 1 Martie, în special ghiocei. Ghiocel, ce frumos sună…

Nu știu, nu prea am considerat ghiocelul ca fiind o floare cu reputație, până anul acesta. Din luna Ianuarie și până acum, am în grădină un mănunchi de ghiocei, mari, puternici și frumoși. Și-au lăsat capul, s-au veștejit și parcă au reînviat iar și iar, au stat sub zăpadă, sub gheață și în îngheț, au fost plouați și bătuți de vânt, însă ei încă sunt. De unde și întrebarea mea: “Pot niște plante atât de micuțe să treacă prin atâtea și totuși să radieze frumusețe în primăvară?” Pot, da. Și cred că, avem multe de învățat de la ei…

Idei de mărțișor (se oferă din 1 pana în 8 martie):

e (53)

e (52)

e (55)

e (50)

e (42)

e (43)

e (44)

e (47)

e (48)

e (41)

e (40)

e (1)

e (39)

e (49)

Iar acum, așa cum am promis, a venit timpul să anunțăm Câștigătorul Concursului Vita Boost, care este, conform platformei Random.org, numărul 21 (primul extras), și anume Rotaru Gabriela Tatiana. Ea va primi curând premiul constând în cele 3 pachete de Vita Boost, prin Poștă. P.S.: Gabriela, dacă dorești să intri în posesia premiului, te rog să îmi lași un mail pe contact@roxirose.com 🙂 În cazul în care în termen de 3 zile nu vei revendica premiul, acesta se va înmâna altui număr.

Experiența mea cu Vita Boost a fost una foarte interesantă. În zilele când mă grăbeam prea tare ca să mai am destul timp și pentru cafea, pur și simplu luam o pastiluță magică din cutie. Gustul era foarte dulce, cu aromă de miere.. așa încât nu le consideram un supliment nutritiv ci un drops dulce. Da, vă recomand deci produsul și celor care, din păcate nu ați câștigat astăzi. Dar cine știe, poate mai există o șansă… 😉 Mai multe informații despre Vita Boost, găsiți în articolul precedent: http://roxirose.com/blogromania/lifestyle/wellbeing-vita-boost-contest/

semnatura

key2 romania Top bloggeri de beauty lifestyle Romania
%d bloggers like this: