“Do you hide your masculine side?”
“Îți ascunzi partea ta masculină?”
Play, only if you like driving, hard, sounds:
Română
Am simțit-o cu toții: Prima dată când o poză oficială cu noul BMW i8 a fost publicată pe
Instagram, am crezut că era vorba de un concept etern, un OZN pe roți pe care nu-l vom vedea în realitate, vreodată. Da, multe fotografii cu faimosul “concept” au primit inimioara mult dorită pe Instagram, poate chiar și de la tine, pentru că, să fim sinceri: Te atrage câtuși de puțin design-ul futuristic.
BMW este o marcă de mașini bine vândută în lume, bucurându-se de popularitate în special în rândul mașinilor de oraș, unde vorbim desigur, cu precădere despre seria 3. Da, așa cum Mercedes se clasifică în klasse, așa și BMW se clasifică în serii. Dacă ai măcar un prieten băiat iar acesta este pasionat câtuși de puțin de mașini, sigur ai reținut cuvinte ca treiar, cinciar, pisicuță, rechin, ursuleț etc. Toate se referă la BMW-uri. În schimb, mă îndoiesc că ști ce este seria 8… atenție, a nu se confunda cu Audi A8.
Cum am aflat eu ce este seria 8 de la BMW: Stăteam într-o zi într-un “shtau”, dacă se poate numi așa, pe scurt, o coadă interminabilă de mașini. Uitându-mă în dreapta și în stânga, din pură plictiseală, am observat o mașină foarte ciudată parcată, pe jumătate urcată pe trotuar, aproape zgâriind bordura. În final, era o mașină joasa, foarte lată, cu design pătrat, destul de bine îngrijită și nu aveai cum să nu îți dai seama că era un BMW, vechi, dar funcțional se pare. Am făcut o fotografie iar în scurt timp l-am consultat pe vărul Google: Era un BMW seria 8, despre care nu știusem prea multe până atunci…
BMW seria 8 a fost produs în număr limitat, astfel încât nu te poți duce acum la o reprezentanță și să spui “Vreau modelul 2015 de seria 8”. Modelul în cauză a fost produs în aproximativ 30.000 de exemplare în întreaga lume. Fabricarea lor s-a întins numai pe o durată de 10 ani, cuprinsă între ’89 și ’99. Seria 8 a fost un supercar cu primul motor V-12 combinat cu o cutie în 6 viteze manuale. (Oh, mi-aș dori să o conduc pentru simplul fapt că a fost manuală…).
Îmi place să găsesc sămânța ideii în orice, îmi place să descopăr motivul pentru care un anumit brand se numește într-un anumit fel, îmi place să aflu ceea ce nu este… expus.
Pe scurt, BMW i8 este nepotul din viitor al vechii serii 8. Poate cine știe, bietul bătrân serie 8 este foarte mândru de urmașul său, care, dacă am fi discutat în materie organică, ar fi fost probabil creat din mutații ADN în laborator, desigur, la figurat vorbind. BMW i8 face parte din noua generație ”i”.
Proaspătul descoperit i8, se bucură de o promovare foarte profesionistă, agresivă totodată, fapt care îl propulsează sub privirile atâtor admiratori. Prima idee, stadiul de pur-concept al nou născutului i8, a fost făcută publică în 2009, urmând ca varianta destinată producției să fie lansată public în 2013, culminând cu punerea în vânzare în 2014. Din 2014 și până acum, până în 3000 de modele au fost vândute, inclusiv Poliției din Dubai:
După aproximativ un an, Timișorenii au putut admira modelul BMW i8, în weekend-ul ce tocmai a trecut. Banat Car, a adus un model i8 pentru a face deliciul atâtor admiratori, model ce combinase vestitul albastru electric cu vopseaua neagră. Personal, nu prea îmi plac mașinile albe, deși i8 îmbrățișează foarte bine această non-culoare.
Cum spuneam, modelul care tocmai a vizitat Timișoara, fusese negru, aproape albastru închis sau gri puternic, în funcție de cer. Câteva specificații tehnice de bază, pe care ar trebui să le ști despre el: Puterea sa combinată(totală) este de 362 CP, având un propulsor pe benzină și două motoare electrice. Farurile îi sunt dotate cu laser (atenție, NU LED), fascicolul de lumină oferind o mai bună vizualizare a carosabilului. Este o mașină foarte ușoară, fiind construită cu precădere din carbon și aluminiu.
Ți s-a întâmplat când erai mic să “conduci” o cutie de carton în care să îți desenezi un volan? Eu am făcut asta și poate și cei care au pus accentul pe confortul de a conduce, oferit de i8. De ce? Pentru că este deosebit de silențioasă, fiind foarte, foarte ușor sesizabil zgomotul motorului. Comenzile sunt foarte precise, astfel că mașina răspunde și reacționează imediat la dorințele șoferului. Consumul este foarte mic și mașina atinge suta la oră în 4,4 secunde.
Ceea ce apreciez eu, este armonia culorii albastru-electric. Toate detaliile mașinii, inclusiv marginile stemei, sunt evidențiate cu bun gust cu această culoare. Este o culoare “unisex”, fiind destul de puternică pentru bărbați și destul de turquoise pentru femei 😀 .
Legat de design am de făcut câteva precizări și știm cu toții, designul captează înaintea specificațiilor, dacă socotim prima privire a unui necunoscător. Designul mașinilor din întreaga lume, în linii mari, a început prin a fi pătrățos, urmând a deveni ușor ușor, unul cât se poate de curbat. În ultimii ani, am început să observ cum marile companii producătoare de autovehicule încorporează elemente ascuțite în design, păstrând în același timp dinamica. De aceea, i8 surprinde prin design, reușind să combine armonios muchiile ascuțite și aero-dinamica.
Mai jos, îți arăt câteva fotografii care pun în valoare aerul futuristic al mașinii: